Flera spännande forskningsprojekt på avdelningen för Interaktionsdesign

Nyhet: 2012-01-18

Under 2011-års sista månader har flera nya spännande forskningsprojekt beviljats vid avdelningen för Interaktionsdesign. Forskare kommer bland annat att studera hur IT kan stödja större evenemang och hur man utvecklar metoder för effektivare visualisering av medicinsk data.

Genom att koppla samman teknologiska utvecklingsprojekt och stora sporthändelser ska projektet EVINN, EVentbaserad INNovation, locka stora evenemang till regionen runt Kattegatt och Skagerrak. Ny teknik ska höja kvaliteten på idrottsevenemangen såväl innehållsligt som upplevelsemässigt och organisatoriskt – för deltagare, arrangörer och publik.

Avdelningen för Interaktionsdesign har tillsammans med universitet och organisationer i Norge, Sverige och Danmark, bland annat Imego AB, Göteborg & Co samt Företagsekonomiska institutionen och institutionen för Kost- och Idrottsvetenskap vid Göteborgs universitet, beviljats medel från EU. Kontaktperson vid avdelningen för Interaktionsdesign är Staffan Björk. Läs mer om projektet här

Visualisering av medicinsk data

Vetenskapsrådet finansierar projektet “Methods for complex medical volume visualization based on clinical tasks and cognitive processes”. Målet med projektet är att utveckla metoder för effektiv visualisering av komplexa medicinska data genom kontinuerlig anpassning till faktiska uppgifter och slutanvändarens kognitiva processer.

De senaste framstegen inom medicinsk bildbehandling har öppnat nya möjligheter för diagnostiska bedömningar och övervakning av behandlingar men framstegen leder inte automatiskt till förbättringar i vården. Idag når många förbättringar aldrig ens klinisk användning eftersom det är omöjligt för den enskilde läkaren att utforska dem och lära sig att använda dem. Det finns ett behov av mekanismer som kan ta befintliga och framtida framsteg hela vägen till klinisk praxis.

Samarbetspartner i projektet är SECTRA Medical System i Linköping. En doktorand kommer att anställas. Ansvarig på institutionen är Morten Fjeld.

Studenter pekar och lär på visualiseringsbordet. Foto: Sectra (Från Ny Teknik, November 2011).

Visionsbaserade interaktiva system

Morten Fjeld har fått medel för utbytestjänstgöring från Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) program Strategisk mobilitet. SFS vill uppmuntra rörligheten mellan akademi och näringsliv och bidraget täcker forskarens lön för utbytestjänstgöring. Morten Fjeld ska spendera sin tid vid Qualisys AB i Göteborg och INSPIRE AG, Schweiz.

- Tillsammans med Qualisys AB kommer interaktiva bord, för exempelvis krishantering att utforskas och tillsamman med INSPIRE AG kommer man att studera industrielle tillämpningar inom produktion och virtuell produktion. Projektet varar från mars 2012 och ett år framöver, berättar Morten Fjeld.

En grupp ex-jobbare vid avdelning för interaktionsdesign har utvecklat så kallade tangible tabletops i sina examensarbeten. Bordet bygger bland annat på Qualisys AB:s kamerateknologi. Till vänster demar Anders Rudback ex-jobbets status för en grupp VDs från SONY Corporate Research från Tokyo som besökte t2i Lab i maj 2011. Till höger visar Brice Clocher resultatet av sitt ex-jobb på en mässa för krishantering i Kista i november 2011.

EU-projektet DIVA

Avdelningen för interaktionsdesign har också beviljats medel från EU:s sjunde ramprogram och Marie Curie Initial Training Networks för projektet DIVA - Data Intensive Visualization and Analysis. Projektet är ett samarbete med deltagare från Schweiz, Italien, Tyskland, Sverige, Frankrike och Ungern och kommer bland annat att etablera ett ledande Europeiskt kollegium för forskning inom dataintensiv visualisering och analys.

- I projektet kommer två doktorander att anställas under 2012, säger Morten Fjeld som är kontaktperson för projektet på institutionen för tillämpad IT.

Två av projektets partners är the Visualization and Multimedia Lab på universitetet i Zürich samt Visual Computing and Computer Graphics vid universitetet i Rostock.

För mer information om projektet se: http://www.ifi.uzh.ch/vmml/news/20112015-eu-fp7-itn-grant.html

Holografika Kft. i Budapest är en av projektets industrisamarbetspartners.