Ledig anställning: Forskare i Social Signal Processing

Nyhet: 2012-09-10

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning, ett år
Omfattning: 100 %
Placering: Institutionen för tillämpad informationsteknologi, Lindholmen - Göteborg
Tillträde: Enligt överenskommelse
Diarienummer: PET 2012/191

Institutionen för tillämpad informationsteknologi ger utbildning och forskning inom kommunikation och kognitionsvetenskap med en tvärvetenskaplig profil. Institutionen finns på campus Lindholmen och är en del av både Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet. Avdelningen för kommunikation och kognition vid institutionen för tillämpad IT, är också värd för SSKKII, tvärvetenskapligt centrum.

Avdelningen utlyser nu en ettårig forskartjänst i Social Signal Processing. Sista ansökningsdag är 2012-11-06 (förlängd).

Kommunikation och kognitionsvetenskap
Studier av kommunikation fokuserar på att förstå mänsklig kommunikation i olika relationer, till exempel interpersonell kommunikation i familjer och andra grupper, på arbetsplatser och i organisationer, även med tanke på påverkan av interkulturell kommunikation, multimodal kommunikation och kommunikationsteknik. Studier av kommunikation finns ett tvärvetenskapligt område i skärningspunkten mellan samhällsvetenskap, humaniora och teknik.

Kognitionsvetenskap studerar kognition och kommunikation i människor, djur och datorer. Föremålet för studien är artificiell intelligens, människa-datorinteraktion, utvecklingen av kognition, språk och kommunikation, delar av kognitiva förmågor som uppmärksamhet, minne, inlärning, medvetande, känslor, beslutsfattande och problemlösning. De forskningsområden är tvärvetenskapligt mellan samhällsvetenskap, naturvetenskap, medicin, teknik och humaniora.

Arbetsuppgifter

Anställningen som forskare kräver främst egen forskning och samverkan med andra forskare vid avdelningen för kommunikation och kognition. I anställningen ingår heltid forskning i det europeiska nätverket för Excellence Social Signal Processing, som inkluderar forskning om konflikter, konflikter trappas upp, konfliktförebyggande och ämnen i social interaktion.

Kvalifikationer

Doktorsexamen i kommunikation, kognitionsvetenskap eller närstående disciplin med fokus på social signalbehandling, som erhållits inom fem år från sista ansökningsdatum. En meritlista krävs med publikationer inom fackgranskade internationella tidskrifter. Den sökande ska ha erfarenhet av forskning inom kommunikation och / eller kognitionsvetenskap, särskilt i Social Signal Processing i kommunikation ansikte-mot-ansikte mellan människa-människa och människa-virtuell agent.

En komplett ansökan för denna anställning skall innehålla:

1) en förstasida med sökandes namn, referensnummer och en förteckning över alla dokument som har bifogats,
2) beskrivning av den sökandes forsknings-och pedagogiska meriter, liksom andra kvalifikationer.
3) CV,
4) en fullständig förteckning över publikationer,
5) planer för framtida arbete, både vetenskapliga och pedagogiska, om utses
6) två referenspersoner som kan kontaktas av IT fakulteten (beskriv relationen till dem och lämna kontaktuppgifter)
7) En ansökningsbrev detaljer dina specifika kvalifikationer för anställningen
8) Publikationer:
- Kopior av sökandes bästa vetenskapliga publikationer (högst 10),
- Kopior av högst 10 andra publikationer (pedagogiska, populärvetenskapliga mm) till stöd för pedagogisk och annan meritering.

Läs mer om kontaktuppgifter och ansökningsförfarande här >